Zonder gluten eten

Coeliakie of glutenintolerantie
Coeliakie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten; eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Logischerwijs zitten ze dus in producten die van deze granen zijn gemaakt als brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Maar het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Symptomen
Als je ziek bent van het eten van gluten kan je last hebben van diarree, maar ook van verstopping. Je kunt gewichtsverlies hebben maar ook overgewicht. Dit verschilt per persoon.

Levenslang
Op 12-jarige leeftijd is bij onze dochter coeliakie geconstateerd. Ze woog toen nog maar 37 kg. Door glutenvrij te eten gaat het nu weer heel goed met haar. Haar darmen herstellen en ze is weer op een normaal gewicht dat bij haar past. Je hebt het levenslang. Maar als je je aan het dieet houdt, valt er heel goed mee te leven. Zonder medicijnen.

Gespecialiseerde begeleiding
Ik ben gewichtsconsulent met extra certificering op het gebied van coeliakie en geef begeleiding bij het verminderen van symptomen door het samenstellen van een volwaardige glutenvrije voeding. Er komen steeds meer nieuwe voedingsproducten op de markt waarvan de samenstelling niet altijd duidelijk is. Ik ben op de hoogte van de actuele situatie op het gebied van gluten, voeding en diëtiek en help mensen met een glutenintolerantie graag bij hun zoektocht naar lekkere, gezonde producten.